top of page

Tango voor een oude Spaanse heer

Toen er een oude Spaanse heer was overleden, vroeg zijn dochter of ik naar eigen keuze een flamenco-stuk tijdens de uitvaartplechtigheid wilde spelen. Het vurig temperament van de oude brommerige heer had hem meermalen in botsing met zijn kinderen gebracht.

Een flamencostuk naar eigen keuze? Bij mij kwam de Tango omhoog. De Tango zoals die binnen de Flamenco-muziek gangbaar is, is een levenslustige, soms vrolijke en dan weer licht weemoedige stijl, in 4/4 maat en in een stevig tempo. Niet direct een uitvaartstuk. Alhoewel, waarom niet? Waarom moet uitvaartmuziek droevig en plechtig zijn. Misschien is het juist ook erg fijn om de mooie momenten te herinneren, een andere sfeer te creëren en de positieve aspecten van een leven te benadrukken. Met de kracht van muziek kan dat.

De oude heer was op jonge leeftijd naar Nederland getrokken. Zin voor avontuur en levenslust konden hem dus niet worden ontzegd. Hij was goed geïntegreerd in de Nederlandse samenleving, lid van een kaartclub, deed vrijwilligerswerk, had tal van Nederlandse kennissen. Maar ontegenzeggelijk bleef hij ook Spanjaard, een Spaanse wijn, met visgerecht, bezoekjes aan de Spaanse familie, zijn grappen en grollen buitenshuis, zijn Spaanse brommerigheid thuis.

Het was een aangename lichte dienst De dochter sprak tijdens de plechtigheid, en vroeg zich af of kinderen hun ouders uitzoeken, of dat ouders hun kinderen uitzoeken? Open vraag, open antwoord! Ook las zij voor uit Schwaab (neurowetenschapper), over het oneindig aantal niet beïnvloedbare factoren die de persoonlijkheid veroorzaken. Compassie geboden, dus! De kleinzoon haalde herinneringen omhoog, tragikomisch soms. Er waren veel vrienden en kennissen van zijn kinderen, en het geheel opgeluisterd en van sfeer voorzien door een Spaanse zanger, een percussionist en mijn bijdrage: een tango op gitaar.

Zo´n Tango geeft eigenlijk het beste van de oude heer weer. Levenslust, fel, voortvarendheid, een beetje vrolijkheid afgewisseld met weemoed, trouw aan het Spaanse temperament.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page