top of page

Over Ruud 

Op jonge leeftijd begon ik gitaar te spelen

Zelfstudie uit een boekje van Ilja Croon, My Bonny Is Over The Ocean, F-akkoord! Als 16-jarige nam ik les bij een klassieke gitaardocent. Toonladders, alleen toonladders, dat was niks voor mij.

In een jongerencentrum kreeg ik les van Mario van Horrik. Hij liet mij componeren, improviseren, muziek is vrijheid, alles kan! Vervolgens werd ik in dit jongerencentrum zelf gitaarleraar . 

Ik ging ook in mijn eerste bandje spelen. Eigen liedjes in een mix van stijlen: New Wave, Funk en Rock & Roll.       

In Utrecht ging ik Filosofie studeren

Op mijn studentenkamer oefende ik gitaarstukken van Harry Sacksioni. Ik ging in mijn tweede bandje spelen. Het was weer een vreemd allegaartje van stijlen. Onheilspellende New Wave, Funk, Reggea en een zanger die zijn teksten over zijn existentiële angsten er uit schreeuwde. 

Ik kreeg behoefte om verder te kijken en begon naar Jazz te luisteren: John Coltrane, MIles Davis, Charles Mingus, Weather Report en ik ontdekte de Jazz fusion-gitaristen: John Scofield, Pat Metheny en Mike Stern. In een Jazz-workshop leerde ik nieuwe muzikanten kennen. We begonnen een zeer experimentele band. Naast Jazz-standards speelden we eigen composities, met lange experimentele improvisaties. Daarnaast nam ik les van een old-school Jazz-gitarist, die mij instrumentale versies leerde van klassieke Frank Sinatra songs!  

Ik werd manager Marketing & PR in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum

Alhoewel ik als afgestudeerd filosoof lesbevoegdheden had in filosofie en maatschappijleer, greep ik de kans om in het Scheepvaartmuseum te gaan werken met beide handen aan. In de spaarzame tijd die nu voor de muziek overbleef, speelde ik wat Jazz-standards. Maar door mijn vakanties in Spanje kwam ik in aanraking met de Flamenco-muziek. Ik luisterde naar Eric Vaarzon Morel, Tomatito, Paco de Lucia, Vicente Amigo en de zanger Camaron.

Flamencogitaar studeren in Sevilla

Ik besloot flamencogitaar te gaan spelen en nam eerst les in Amsterdam bij John Fillmore. Tevens bestudeerde ik een lesvideo van Paco Serrano. Samen met een oude vriend uit Utrecht oefende ik in mijn huis in Castricum hele weekenden flamencogitaar.  

Deze nieuwe passie leidde tot een koerswijziging in mijn leven. Ik zei mijn baan op, verhuisde met mijn vriendin naar Sevilla en ging daar flamencogitaar studeren. Mijn leraren waren Eduardo Robollar, Tino van der Sman en Miguel Angel Cortes. Toen mijn vriendin zwanger werd van onze zoon, keerden wij terug naar Nederland. Wij gingen in mijn geboortestad Eindhoven wonen.   

Gitaarleraar en muzikant in Eindhoven

Als tiener had ik al enige tijd gitaarles gegeven in een Eindhovens jongerencentrum en in Spanje gaf ik soms wat les aan medestudenten. Nu vroeg de directeur van een groot hypotheek-adviesbureau mij om les. Zo begon ik weer met lesgeven in Eindhoven. Langzaam groeide het aantal leerlingen en werd het mijn nieuwe beroep! 

Eén van mijn leerlingen stimuleerde mij om op te gaan treden en regelde een concert in St. Petersburg. Zo rolde ik ook in het vak van optredend muzikant. Nu was ik full-time met muziek bezig!

Verdere ontwikkeling als leraar en muzikant

Op het internet en in boeken zocht ik naar informatie over muziekdidactiek en performance-art. Ondertussen werkte ik hard aan het opbouwen van een repertoire en begon ik  weer nieuwe stijlen te bestuderen: Braziliaanse muziek en Klassiek muziek vooral. En via het volgen van jazzworkshops pakte ik de Jazzmuziek weer op en ging ik in een Jazz-Funk band spelen. In een Jazz-workshop moedigde jazzgitarist Anton Goudsmit mij aan om op de flamencogitaar jazz te blijven spelen. Sindsdien ben ik ongeacht de stijl die ik speel altijd trouw gebleven aan de 'sound' en de 'feel' van de flamencogitaar.

Muzikale samenwerkingen

De afgelopen jaren heb ik met verschillende muzikanten duo's en trio's gevormd. Waaronder met de getalenteerde dwarsfluitiste Laurence Bilger en de topsaxofonist Paul Meex. 

Momenteel treed ik regelmatig op met zangeres Blanca Luna.. Ik beleef ook veel plezier aan het begeleiden van een popkoor (www.tannekevanderheyden.nl).

Als solist ben ik een soort eenmansband en schep ik mijn eigen muzikale universum 

Hier werk ik iedere dag aan. Ik voeg mooie melodieën, baslijnen, akkoorden en tokkelpartijen op een ritmisch vloeiende wijze met elkaar samen.  

Ik hoef niet per se in de spotlights te staan, maar deel mijn muziek wel graag met anderen. 

In de loop der tijd ben ik steeds regelmatiger gaan optreden. Soms meerdere malen per week en per maand. Met mijn optredens creëer ik een overwegend Spaanse en Zuid-Amerikaanse sfeer. Ik speel vanuit een onderliggend gevoel van 'Joy & Happiness'. Het moment en de luisteraar bepalen of mijn muziek primair als achtergrond, als luistermuziek of als dansmuziek dient. 

De bevrediging van lesgeven

Als een leerling een hindernis overwint en geïnspireerd naar huis gaat, geeft dat intense bevrediging. In de loop der jaren ben ik steeds beter gaan begrijpen welke hindernissen je als gitarist allemaal kunt tegenkomen. En ik heb steeds meer manieren ontdekt om die te overwinnen. 

Ik blijf onderzoeken, uitproberen, studeren. En ik leer veel van medemuzikanten, collega-docenten, en door les te geven.    

Screenshot_20240131_115742_Gallery.jpg

For Joy & Happiness       

bottom of page